Geschiedenis

Familia - _0064_oud

De geschiedenis van Familia gaat terug tot 1893 !

In dat jaar werd bij de inhuldiging van de nieuwe kerk beslist om de houten noodkerk te verplaatsen naar de tuin achter de pastorie. Dit lokaal deed jaren dienst als vergaderzaal, toneelzaal en oefenzaal voor de harmonie “De Drie Koningen”.

Na de eerste wereldoorlog bleek al snel dat het gebouw veel te klein was geworden om alle activiteiten te herbergen en in 1924 werden de ideeën van pastoor Coveliers door de bekende architect Jef Huygh omgezet in bouwplannen. In 1925 werd het originele Familia plechtig geopend, hoewel velen hun bedenkingen hadden bij het in die tijd ultra-moderne bouwwerk dat volledig wit gekalkt was, een overblijfsel van een reis die de architect het jaar ervoor in Tunesië had gemaakt.

Begin jaren dertig was er al nood aan uitbreiding en werd het huidige café aangebouwd aan het originele gebouw, iets wat architect Huygh nooit heeft kunnen verteren.

Tijdens de tweede wereldoorlog stond er op het dak van Familia luchtafweergeschut en een barak voor de Duitse soldaten, wat alleen maar getuigt van de stevigheid van de hele constructie.

In 1945 besloten 10 vooraanstaande parochianen het in de oorlog zwaar beschadigde gebouw onder te brengen in een nieuwe NV. En Familia Sint-Rochus was geboren. Opmerkelijk in de stichtingsakte: het is uitdrukkelijk verboden om in de gebouwen ooit een ontuchthuis te openen.

De volgende 50 jaar bleef Familia bekend als “Het Gildenhuis”, ” ’t Schuurke”, een plaats waar tientallen verenigingen hun plaats hadden. Door de vele verbouwingen was er na al die jaren bijna niets meer zichtbaar van het oorspronkelijke gebouw. Zeker niet aan de binnenkant waar valse plafonds en nieuwe tussenmuren het oorspronkelijke karakter volledig hadden doen verdwijnen.

Een verschrikkelijke brand in 1996 luidde de geboorte in van Familia zoals we het nu kennen. Onder leiding van de architecten De Winter en Van Hunsel werd met gebruik van de modernste technieken en volgens de huidige wettelijke voorschriften het gebouw van Jef Huygh zoveel als mogelijk in zijn oorspronkelijke staat hersteld en omgetoverd tot een multifunctioneel complex. In januari 1999 werd het nieuwe Familia onder het voorzitterschap van Jan Van de Rijdt feestelijk heropend.

En de Familia-geschiedenis, die gaat nog altijd voort. Aftellend naar zijn 100-jarig jubileum in 2025…